Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 ianuarie 2010

LHC – pregătit pentru începerea experimentelor


Problemele cauzate de incidentul produs în septembrie 2008 au fost remediate şi în scurt timp acceleratorul va fi pus în funcţiune.

Toate cele opt sectoare ale acceleratorului de particule, au fost aduse la temperatura de 1.9 K ( - 271 ° C sau - 476 F), utilizând liniile criogenice ce conţin heliu lichid, această temperatură fiind una mai scăzută şi decât cea existentă în spaţiul interstelar. Pentru a vă da seama de nivelul extrem de scăzut al temperaturii, vă amintesc că 0 K ( - 273.15 ° C), aşa-numitul zero absolut, este cea mai scăzută temperatură posibilă. Reparaţiile aduse, după ce în septembrie 2008 acceleratorul a fost oprit datorită unei scurgeri de heliu, ajung la suma de circa 40 mil $.

LHC-ul utilizează magneţi de tip dipol şi cuadrupol, aceştia trebuind fi aduşi la temperatura mai sus menţionată pentru a deveni supraconductori, pentru a canaliza curentul electric aproape fără nicio pierdere de putere şi cu rezistenţă zero.

În experimentele LHC, două fascicule de protoni vor fi accelerate în direcţii opuse, prin inelul cu o lungime de 27 km, la viteze ce se apropie de cea a luminii şi la o energie nominală de 3.5 TeV (teraelectronvolti), urmând să aibă loc coliziunea. Pentru a vă da seama de valoarea energiei, trebuie spus că fiecare fascicul de particule va avea o energie echivalentă cu cea a unui TGV aflat în viteză. Vorbim de o energie de câteva sute de ori mai mare ca a oricărui accelerator de particule precedent. În urma coliziunii, se prefigurează a rezulta mii de particule şi, vom vedea dacă printre acestea se va număra şi bozonul Higgs. Se aşteaptă ca rezultatele să aducă o lumină nouă asupra naturii Universului şi a începuturilor acestuia.

CERN (Centrul European pentru Cercetare Nucleară), va efectua înaintea începerii experimentelor, o serie de teste asupra componentelor, noul sistem de securitate conţinând sute de detectoare menite să depisteze eventualele nereguli, pentru ca experienţa neplăcută din anul trecut să nu se mai repete.

Ne aşteptăm ca la sfârşitul lunii noiembrie acţiunea propriu-zisă să fie demarată, începându-se prin coliziuni ale particulelor la o intensitate mai scăzută, iar dacă acestea se vor finaliza cu succes, va urma ca în decembrie sau ianuarie, nivelul energetic să fie majorat.

Aşa că, ne aşteptăm să urmeze o adevărată frenezie din partea mass-mediei in general şi a celei româneşti în special, dramatismul punerii in funcţiune, dramatismul demarării experimentelor şi al posibilităţii de apariţie a găurilor negre ce vor înghiţi Pământul, vor fi cu neputinţă de ocolit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu