Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 ianuarie 2010

BUrj Dubai



In Dubai a fost inaugurata luni, dupa 6 ani de munca, cea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai, a carei constructie a costat in jur de 1,5 miliarde de dolari. Colosul dispune de 57 de lifturi, a caror viteza ajunge la 65 de km/h, 1044 apartamente, 49 de etaje cu birouri, un hotel Armani, magazine, restaurante, o moschee, o sala de gimnastica, o piscina luxoasa, centre de spa si un club de noapte.

Inaltimea exacta a cladirii nu a fost facuta publica, insa compania Emaar, care a dezvoltat acest proiect, a afirmat ca depaseste 804 metri. Spectaculosul zgarie-nori de 169 de etaje, poate fi vazut de la o distanta de 95 de kilometri. Constructia turnului a necesitat 330,000 de metri cubi de beton si 31,400 tone de otel.

"Credeam ca va fi un pic mai inalta decat actualul turn Taipei 101, care are 509.2 m, incluzand antena. Compania Emaar ne-a cerut sa mergem tot mai sus insa noi n-am stiut cat de inalta o putem face", a declarat Bill Baker, partener in firma Skidmore, Owings and Merrill (SOM), cea care a realizat designul cladirii. "Pe masura ce inaintam, am descoperit ca, prin acest proces, am fost capabili sa atingem inaltimi mult mai mari decat ne-am imaginat vreodata", a completat acesta.

Constructia cladirii a inceput inca din luna septembrie a anului 2004. Imobilul face parte dintr-un proiect in valoare de 20 miliarde de dolari, Downtown Burj Dubai, situat in apropierea districtului financiar din emirat. Astfel, in jurul cladirii, unde se afla si cel mai mare mall din lume, urmeaza sa fie construit si pus in folosinta un intreg cartier.



Totusi, inaugurarea turnului Burj Dubai vine in contextul marilor probleme financiare cu care se confrunta emiratul. Dubai World, conglomeratul detinut de catre stat, are datorii de 59 de miliarde de dolari.

In ziua inaugurarii, seicul Mohammad a dezvelit o placa memoriala si a rostit un scurt discurs, in timpul caruia a redenumit Burj Dubai in "Burj Khalifa", de la numele seicului Khalifa ben Zayed Al-Nahyane, presedintele federatiei Emiratelor Arabe Unite, din care face parte Dubaiul.


           

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu